17.8.2016

Eroon kynsisaksikammosta

" Nyt Kaisa menee minun kaapilleni. Hän ottaa sieltä varmasti jonkun herkun minulle. Hetkinen.. KYNSISAKSET! Nyt karkuun ja äkkiä!" -Viivi

Viivi on aina antanut tehdä kiltisti hoitotoimenpiteitä. Heti pentuna opeteltiin kynsien leikkaaminen, korvien putsaus, trimmaaminen ja muut arkipäiväiset toimenpiteet. Hampaiden harjaukseenkin Viivi tulee innoissaan huuliaan lipoen, kun vain näkee hammasharjan. Kuitenkin yhtä äkkiä kynsien leikkaamisesta oli tullut yhtä taistelua. Kun kynsisakset ilmestyivät kaapista, Viivi yritti kaikin keinoin luikkia karkuun. Nameilla lahjominen ei auttanut, sillä sakset olivat niin pelottava juttu. Kun tassusta otti kiinni, Viivi riuhtoi sen irti kaikin voimin ja juoksi pois. Sain leikattua Viivin kynnet näistä ongelmista huolimatta, mutta se ei ollut kivaa minulle eikä koiralle. 

Asialle piti siis tehdä jotakin ja otinkin tavoitteekseni vastaehdollistaa Viivin kynsisaksiin. Vastaehdollistamisessa eläin siis totutetaan johonkin pelottavaan asiaan yhdistämällä se johonkin positiiviseen vahvisteeseen (esim.namiin) toistuvasti. Aloin siis muuttamaan Viivin tunnereaktioita kynsisaksia kohtaan. Viivi piti saada vakuuttuneeksi siitä, että aina kun kynsisakset tulevat esiin, tapahtuu jotain tosi kivaa! Meillä tämä "tosi kivaa" oli jotakin superherkkua esim. kissanruokaa. 

Tunnereaktion muuttaminen vaati useita toistoja ja pikkuhiljaa etenemistä. Käytin apuna myös naksutinta. Meillä kynsisaksista oli tullut jo niin iso mörkö, että aloitettiin homma ihan alusta:

Vaihe 1: Viivi koskee kynsisaksia.
Vaihe 2: Viivi koskee kädessä olevia kynsisaksia.
Vaihe 3: Kynsisaksilla kosketetaan Viivin tassua ja varpaita.
Vaihe 4: Saksilla leikataan tyhjää Viivin kynsien vieressä.
Vaihe 5: Saksilla leikattaan kynttä.

Jokaisessa vaiheessa oli tärkeää, ettei takapakkia tule. Kun harjoitukset pidettiin lyhyinä ja saatiin onnistumisia aikaiseksi, homma eteni vauhdilla. Edistystä alkoi näkyä myös heti, kun Viivi tajusi, ettei kynsisaksien esiin ottaminen tarkoittanutkaan enää kynsien leikkaamista. Niiden lähellä vain hengailtiin ja siitä sai namia. Tätä tehtiin useana päivänä ja pian kynsisaksien esiin ottaminen ei aiheuttanut enää karkuun lähtemisen reaktiota! 

Harjoituksia jatketaan vielä, vaikka kynsien leikkaaminen on taas helppoa. Tavoitteena on saada Viivi ilahtumaan kynsisakset nähdessään; "jee, tämä oli se juttu mistä saa herkkuja"! Näinkin pienen asian eteen kannattaa tehdä töitä, jotta arki helpottuu. Harjoitukset oli helppo tehdä ruokinnan yhteydessä, eikä niihin kulunut paljoa aikaa kerralla.  Meidän kohdalla kyseessä oli vain kynsisaksikammo, mutta vastaehdollistamista voi käyttää monien muidenkin pelkojen ja käytösongelmien pois kouluttamisessa. 

Alla olevalla videolla harjoitusten eri vaiheita. Harmi, kun tajusin kirjoittaa tästä aiheesta vasta, kun oltiin jo aloitettu harjoitukset. Näin ollen en saanut videolle sitä lähtötilannetta, miten paljon Viivi vältteli saksia ja tempoi itsensä irti tilanteesta. 4 kommenttia:

 1. Anonyymi18.8.16

  Hyvä postaus! Tästä on varmasti apua meillekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla :)

   Poista
 2. Anonyymi19.8.16

  Niin hyvä postaus! :) Hyvät ohjeet ja varmasti on apua muillekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Toivotaan näin :) !

   Poista

Kaikki rohkeasti kommentoimaan ! :)