24.7.2015

Se noutaa sittenkin!

...nimittäin riistaa! Tehtiin keväällä Viiville muutama hakuruutu dameilla itsenäisesti ja Viivi pääsi myös treenaamaan kasvattajansa opastuksella siskonsa Tinkan ja veljensä Nemon kanssa. Viivi haki innolla tarvittavan määrän dameja ja toi kaikki mulle suoraan käteen.

Myöhemmin päätettiin Viivin kasvattajan kanssa, että tehdään hakuruutu niin, ettei Viivi etukäteen näe, minne damit viedään. Tällä kertaa käytettiin kanidameja ja siipidameja. Jos haku sujuisi niillä, tehtäisiin vielä pari jälkeä variksilla. Kyllä jännitti, miten Viivi suhtautuisi riistaan, sillä viimeksi kun Viivi sai (puolivuotiaana) pitää varista suussa, se jouduttiin kirjaimellisesti repimään sen suusta pois. Ei auttanut lihapullat tai juustopalatkaan, vaan lintu oli Viivin mielestä niin ihana, ettei siitä hevillä luovuttu. Riistan ihanuuden vuoksi jouduttiin lykkäämään riistanoutoja siihen saakka, kunnes noudot onnistuu pelkillä dameilla mutkitta. Jännitystä lisäsi vielä se, että Viivillä oli alkanut juoksut edeltävänä päivänä ja olin jo ihan varma, ettei se tee malta tehdä hommia kunnolla.

Ensimmäinen kosketus riistaan  ©Marja Mallat

No, toisin kävi.Viivi haki innolla kani -ja siipidamit ja palautti suoraan käteen. Hakualue ei ollut niin hyvin hanskassa kuin viimeksi, vaan Viivi pyöri pienellä alueella lähellä, mutta etsi kuitenkin koko ajan. Palautukset sujui sen verran hyvin, että tehtiin ensimmäinen jälki variksella. Vein Viivin jäljelle, mutta se lähti  aluksi väärään suuntaan. Kutsuin sen takaisin ja heti nenä löysi jäljen ja Viivi paineli metsään. Pian sillä oli jo varis suussa ja se juoksi innolla näyttämään sitä minulle. Suu ei käynyt yhtään ja varis tuli ehjänä käteen! Vau kun olin ylpeä pienestä noutajasta. Kyllä huomaa, että meidän yhteistyö on parantunut huimasti.


Täältä tullaan!
Tehtiin vielä toinen jälki variksella, ettei Viivi opi siihen, että kaiken kivan jälkeen varis otetaan pois ja hommat loppuu siihen. Seuraava jälki oli pidempi ja kulki rinteen alla niin, että näköyhteys koiraan katkesi. Viivi lähti jäljelle, mutta halusi pysytellä koko ajan näkyvillä, eikä lähtenyt kauemmaksi etsimään. Mentiin sitten lähemmäksi varista niin, että Viivi näki meidät ja sieltähän se varis pian tulikin, ja suoraan käteen ehjänä!

Viivin juoksujen jälkeen lähdettiin kokeilemaan riistanoutoja uudestaan. Tällä kertaa ensin variksilla hakua ja sitten pupulla jälkiä. Viivi haki muistaakseni neljä varista pieneltä alueelta. Kaikki palautui kivasti käteen ja Viivi työskenteli innolla. Seuraavaksi kokeiltiin, miten Viivi suhtautuu pupuun, kun ei ollut sellaista ennen nähnyt. Viivi oli hinassa ja kuljettiin pupun ohi. Pari nuuhkaisua ja pupu suuhun hellästi. Jes! Sitten vedettiin pupulla jälki ja vietiin Viivi jäljen alkupäähän. Yritin osoittaa kohtaa Viiville ja päästin sen etsimään kun nenä oli kiinni maassa. Viivi ei kuitenkaan älynnyt jäljen ideaa, vaan nenä irtosi maasta ja koira lähti etsimään noudettavaa eri suunnista, kuten oli tottunut. Täytyy siis harjoitella jälkeä ihan erikseen. Palautuksen jälkeen Viivi myös syöksyi takaisin etsimään, kuten on tottunut. Täytyy siis olla tarkkana kiinni otossa. No, pupu löytyi ja tuli ehjänä perille. Toisella kerrallakin jälki oli vähän hukassa, mutta pupu löytyi ja tuli taas käteen. Nyt huomasin myös, että Viivi irtosi tosi hyvin myös kauemmaksi minusta.Katsokaa video HD:nä!

On hieno katsoa miten Viivi ja sen sisarukset tykkää tehdä tätä touhua. Tätä vartenhan kultsut on jalostettu ja minusta on tärkeää, että koira saa tehdä sitä, mikä sillä on veressä. Onhan tämä rodunomainen mukava harrastus, jossa sekä koira, että ohjaaja saa liikkua metsässä. 
Onnea on oppivainen koira, opettava kasvattaja ja kärsivällinen poikaystävä, joka jaksaa videoida meidän touhuja ♥

PS. Eiköhän me oteta ne taipparit tavoitteeksi.


8 kommenttia:

 1. Hieno noutajatyttö Viivi!

  Mutta toi kasvattajatäti näyttää melko oudolta tyypiltä, kun huojuu tossa filmissä eeestaas tolleen ;)

  VastaaPoista
 2. Teillähän menee hyvin riistan kanssa :) meillä on Saagan kanssa vielä harjoiteltavaa ennenkuin me uskalletaan taippareihin mennä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoitus tekee mestarin :)!

   Poista
 3. Sinut on haastettu! http://tahma-tassut.blogspot.fi/2015/07/sinut-on-haastettu.html ;)

  VastaaPoista
 4. Haastoin sinut Libster Award haasteeseen, tarkemmat ohjeet blogistani --> www.jellonat.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kaikki rohkeasti kommentoimaan ! :)