30.11.2015

Syömään!


Noutajat ovat tunnettuja hyvästä ruokahalustaan.Viivi söi pentuna Royal Canin penturuokaa, joka kyllä maistui hyvin. Viivin kasvaessa siirryttiin syöttämään Profinea. Sekin maistui aluksi hyvin, sitten tulivat ensimmäiset juoksut ja ruokahalu hiipui. Juoksuja seurasi valeraskaus, eikä nappulat maistuneet aamuisin enää ollenkaan. Myös kovina hellepäivinä nappuloihin ei koskettu laisinkaan. Syksyllä koulun alkaessa puhuttiin yhdellä kurssilla alustavasti koiran ruokinnasta, josta innostuneena aloin kokeilla Viivillä 50/50 ruokintamallia. Koiran ruokinnassa  on siis puolet on lihaa ja puolet nappulaa. Tämä malli on toiminut Viiville vallan mainiosti!

Siirryttäessä 50/50 ruokintaan:
-ruuan maistuvuus on lisääntynyt 
-myös pelkät nappulat maistuvat paremmin
-jätösten määrä on pienentynyt huomattavasti
-jätösten laatu on kiinteää ja pientä
-turkki on kiiltävä ja pehmeä
-ruoka on helppo syötää aktivoimalla esim. Kongista

Viivi syö MUSH- merkkistä lihaa aamulla 250g ja illalla Profine nappuloita n.2,5dl. Nappulan määrää lisätään,jos on liikuttu enemmän kuin normaalisti. Lihojen ostaminen koulun kennelkaupasta on helppoa ja edullista. Ruokinta ylipäätään on kohtuullisen halpaa, kun 15kg säkki nappuloita maksaa n.45e ja MUSHin lihat 1-2e pötkö. Viivi syö yhdestä pötköstä puolet päivässä, joten liha on helppo sulattaa kokonaan valmiiksi ja toinen puoli säilyy jääkaapissa seuraavaan aamuun.Viivin (herkkä) masu on tottunut syömään nyt sika-nautaa, kalkkunaa ja lohta. Jatkossa on tarkoitus totuttaa Viiviä vielä muutamaan muuhunkin lihaan, jotta ruokinta olisi mahdollisimman monipuolinen.


Aamupala 
Iltapala
Esimerkki Viivin ruokinnastaSitten siirrytään Diegon ruokintaan. Diegon kotiuduttua alettiin syöttämään sille markettimössöä. Ruoka maistui hyvin, mutta jätöksiä tuli todella paljon ja niiden haju oli aivan kamala. En pystynyt menemään vessaan, jos Diego oli käynyt siellä asioilla. Siispä kissankin ruokinta pantiin vaihtoon. Diego syö nyt myös 50/50 mallilla. Nappulana on Profine Kitten ja lihana tällä hetkellä Maukas sika-nautajauhellihakuutiot. Muutos oli toivottu; jätösten määrä väheni, eikä ne haise enää yhtään! On myös kiva, että 100% lihansyöjä saa syödä oikeaa lihaa. 
Molempia karvakorvia pyritään aktivoimaan ruualla mahdollisimman paljon. Kalkkunan Viivi saa aina Kongista, koska se on koostumukseltaan niin tahmamaista, että jää muuten kitalakeen kiinni. Viivillä on myös aktivointipallo ja luu, johon voi laittaa nappuloita. Nappuloita piilotellaan myös ympäri kämppää ja laitetaan lainaksi saatuun Fetch'n Treat -aktivointipeliin, josta on tullut Viivin suosikki. Se on varmasti ensimmäisenä joululahjalistalla.
Diegolle nappuloita piilotellaan vessapaperirulliin tai Ufo -leluun. Nappuloiden avulla ollaan opetettu myös muutamia temppuja, jotka näkyy alla olevalla videolla:3 kommenttia:

 1. Oi kiva postaus!
  Meillä menty 50/50 pennusta asti, toimii ja maistuu! :) Aika monena päivänä viikosta annan ison lihaisan luun ja pienen määrän nappuloita. Luut on ollut suosikkeja aina ja niistä riittää kaluttavaa pidemmäksi aikaa, kun muuten ruoka menee turhankin nopeasti napaan ja lisää pitäisi heti saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Meidänkin täytyy kokeilla noita luita, niin on pitkäksi aikaa tekemistä :)

   Poista
 2. Meillä syödään normaalisti aamusta 1,5dl nappulaa turvotettuna + illasta ~160g lihaa. Nappulana toimii tällä hetkellä sekoitus ProBoosterin minimedium adultia, saman merkin sennua ja HHC kanariisiä, johon ollaan vaihtamassa, kunhan tämä sekoitus loppuu. Molemmat siis siirtyvät samalle nappulalle ensimmäistä kertaa ikinä, helpottaa paljon elämää sekä vaihdettiin halvempaan nappulaan. Meidänkin ruokintapostaus kaipaisi päivittämistä, jonain päivänä. :)

  VastaaPoista

Kaikki rohkeasti kommentoimaan ! :)